Παραλειπόμενα του τραγουδιού “Ο Καιρός” (video+photos)

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Όπως καταλαβαίνετε καθόσον ο γράφων τυχαίνει να είναι ένας απ’ τους βασικούς συντελεστές του τραγουδιού, θα υπάρξει και αυτοσαρκασμός και χιουμοριστική… ποιητική αδεία. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε το τραγούδι μας με την επιφύλαξη που ο κάθε ξένος συντάκτης διατηρεί απέναντί μας για να μη “στραβώσουμε”. Οπότε χωρίς να κρατάμε τους… τύπους και τα προσχήματα μπορούμε να μιλήσουμε ελεύθερα.

OKairos1

Το κομμάτι κατ’ αρχάς ήταν straight rock, ή τουλάχιστον έτσι το φανταζόταν ο δημιουργός του. Γκα-γκα-γκαν κιθάρες ροκ δηλαδή πίσω με γρήγορο τέμπο και πάντως όχι μπαλάντα. Μη μας ρωτήσατε πώς κατέληξε να βγει τελικά… μπαλάντα.

OKairos2

Δε μιλήσαμε με όλους τους δημιουργούς στην Ελλάδα, αλλά παίζει να είμαστε στις πρώτες θέσεις όσων ξεκίνησαν πρώτα απ’ το βίντεο κλιπ και μετά με το τραγούδι. Κι αυτό γιατί η στιχουργός ζει στις Οινούσσες, ο συνθέτης και ο τραγουδιστής στη Χίο και ο σκηνοθέτης & εικονολήπτης στην Αθήνα. Ως εκ τούτου οι προτεραιότητες δεν ιεραρχήθηκαν μόνο από το ορθολογικό, αλλά και από το ορθόδοξο. Ναι μεν έτσι πρέπει…. αλλά.

OKairos3

Το ότι καταφέραμε να βγάλουμε έξω το αυτοκίνητο, είναι ένα κεφάλαιο που δυστυχώς δεν δημοσιεύεται. Κι αυτό όχι επειδή ο Παντελής Ξύδας ήταν απρόθυμος, κάθε άλλο, εκείνος ήταν περισσότερο πρόθυμος απ’ όσο θα περίμενε κανείς, αλλά ας μην το συνεχίσουμε… (ρωτήστε μας κατ’ ιδίαν…. Θα χαρούμε να σας απαντήσουμε).

OKairos4

Το κομμάτι θα ενορχήστρωνε ο Μπάμπης Νικηφορίδης (ο οποίος θα έπαιζε και ηλ. κιθάρα), αλλά ο νόμος του Μέρφι έπαιξε όλα τα χαρτιά του (και τους κρυμμένους άσσους στο μανίκι του) για να μη συμβεί τελικά αυτό και να ηχογραφηθεί η μουσική του “Καιρού” σε στούντιο της πρωτεύουσας.

OKairos5

Όταν μας ζήτησαν τόνο απ’ το στούντιο ο τραγουδιστής είχε φαρυγγίτιδα κι ότι είχε μάθει τη μελωδία του τραγουδιού χωρίς να το έχει δοκιμάσει στη φωνή του. Το τραγούδι γράφτηκε δύο ημιτόνια κάτω απ’ όσο ήθελε και μπορούσε να πει άριστα ο Νίκος Μαρδάς.

OKairos6

Ο Γιάννης Ζαφείρης δεν θέλει να ξανακούσει το κομμάτι για τουλάχιστον 2 μήνες από τις προηγούμενες μέρες που τελείωσε τη δουλειά του. Μη μας ρωτήσετε γιατί. Καταλαβαίνετε ότι το άκουσε χιλιάδες φορές μέχρι να αποθηκεύσει το αρχείο του βίντεο που θ’ ανέβαινε ως… Final. (δεν είναι τυχαίο που οι πάσης φύσεως παραγωγοί λένε ότι πρέπει να έχεις μεγάλα @@ για να ονομάσεις ένα αρχείο…. Final).

OKairos7

Το καλσόν της κ. Πετρίδου το αφήσαμε επίτηδες τσακισμένο γιατί αφενός κανείς δεν είναι τέλειος (αγγίζει την τελειότητα όπως και να το δει κανείς η Στέλλα), αφετέρου επειδή λειτουργεί ως προάγγελος του τι θ’ ακολουθούσε….

OKairos8

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Αίπος Χίου, αλλά πώς να το κάνουμε, δε μιλάμε για ένα κοινό τραγούδι, αλλά  για…. Έπος. Φυσικά τα γυρίσματα του ερμηνευτή πραγματοποιήθηκαν στον Κάμπο της Χίου αλλά αυτό δεν πέρασε ούτε στα… ψιλά γράμματα…

Στο studio ηχογράφησης φωνής με το Δημήτρη Κουμπιά, ο Μελέκος ήταν έξω στο μπαλκόνι και έπινε τη μία FIX απάνω στην άλλη. Η στιχουργός ήταν μέσα στο στούντιο κι έδινε οδηγίες στο Νίκο. Γενικώς όλους μας τρέχει η Στέλλα…

Koump

Υ.Γ.: Για το φίδι. Ως… Οφιούσα η Χίος ήταν αναγκαία η παρουσία του φιδιού. Όμως όλοι στο γύρισμα είχαν εξαφανιστεί, εκτός απ’ το Μελέκο που το ενοχλούσε μ’ ένα ξυλαράκι για να ζωηρέψει και να πάρει φόρα…. Η δε φωτιά, μας έδωσε ληγμένα γκαζάκια ο αντιπρόσωπος της Camping Gaz στη Χίο, γι’ αυτό και δεν τον συμπεριλάβαμε στους χορηγούς….

 

Ο ΚΑΙΡΟΣ (στίχοι)

 

Βουτάς στο κενό, σε ψέμα γυμνό

κρυφός γυρισμός δεν υπάρχει.

Σ’ υπόγειο στενό και φως σκοτεινό

χαμένος καιρός πια η μάχη.

Χωρίς ενοχή το χέρι σου εκεί,

στο στόμα που καίει και δαγκώνει.

Το τέλος εδώ κι αν μοιάζει τρελό,

χαμένος καιρός σε στοιχειώνει.

 

Τη νύχτα ανάβει πυρκαγιά

και κάνει σκόνη τα καρφιά

και μες στα δίχτυα του ο θυμός

όλα τα καίει.

Κι αν κάτι πάει να λυτρωθεί

κι απ’ τη φωτιά να μην καεί

το παρασύρει ο καπνός

και καταρρέει.

 

Βουτάς στο κενό, με βλέμμα χλωμό.

Η εικόνα μπροστά δεν αλλάζει.

Σε άδειο ουρανό κι αέρα νεκρό,

χαμένος καιρός, δεν χαράζει.

Χωρίς προσμονή μια κίνηση απλή

γλιστρά στα κρυφά, βήμα βήμα.

Μπροστά σου γκρεμός και πίσω καημός

χαμένος καιρός πια, τι κρίμα.

StavrouReady

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Πρόσφατα

Σχολιάστε

Οι φίλοι μας
Πρόσφατα σχόλια
    Τελευταία άρθρα
    Αρχείο
    0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×